torstai 11. elokuuta 2016

3D-tulostuksen mahdollisuudet

Huolimatta siitä, että juttuja 3D-tulostuksen mahdollisuuksista ja sovelluskohteista alkaa internet olla pullollaan, päätin esitellä muutamia omia tulostuskohteita. Näistä esimerkeistä saa mielestäni aika hyvän käsityksen kuinka 3D-tulostuksen hyödyntämisessä usein vain luovuus on rajana.


Leuanvetotangon tukikiinnike. Takapihan leikkialueen pihakeinut olivat pitkään olleet jo käyttämättä. Kesän alussa päätin muuttaa leikkialueen liikuntakeskukseksi. Vanhojen keinujen tilalle asensin leuanvetotangon, jonka asennusta varten tulostin kiinnitysosan. Tuki on muotoiltu niin, että tanko lukittuu painamalla alustaansa ja on tarvittaessa helposti vaihdettavissa uuteen.




Urheilukellon rannekejatkos. Pitkään käytössä olleen urheilukellon ranneke katkesi ja halusin saada kellon takaisin käyttökuntoon nopeasti. Mallinsin rannekelukon mittojen mukaisen osan ja kello oli taas samana päivänä käytössä.





Testimuotti. 3D-tulostus soveltuu hyvin myös muottien valmistamiseen, kun kyseessä on pienten sarjojen valmistus tai protomallit. Kuvassa kahden betonisen pihakiven testimuotti.






Raudoitusvälike. Vaaka- ja pystyterästen paikallaan pysyminen suunnitelmien mukaisella asennusetäisyydellä voidaan varmistaa raudoitusvälikkeellä. Kuvassa asennusmittojen mukaan tulostettu raudoitusvälike.





3D-tulostin. Kuvassa tulostin työssään tulostamassa rapatun julkisivun aukkopieleen asennettavaa vesipellin rappauskanttia.







3D-tulostuksella voidaan saavuttaa merkittäviä etuja tuotekehityksessä mm. idean havainnollistamisessa, tuotetestauksissa ja materiaalitehokkuudessa. Kuten yllä olevat esimerkit kuvaavat voidaan tulostusta käyttää monenlaisissa kohteissa ja tulevaisuudessa tulee tekniikan ja tulostusmateriaalien kehittyminen laajentamaan käyttökohteita entisestään.

***
Lisätietoja: www.greenfoot.fi