torstai 2. kesäkuuta 2016

Tulevaisuuden toivot - kilpailukykymme perusta

Onkohan vanhentumisen merkki, kun huomaan entistä enemmän arvostavani nuoressa ihmisessä hyviä käytöstapoja sekä kohteliaisuutta? Varmaan en ole poikkeus, vaan nöyryys, ahkeruus ja vanhempien ihmisten kunnioittaminen on kasvatettu syvälle ikäluokkani edustajiin. Ihailen myös nuorten ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta puuttua epäkohtiin. Yksilöllistä ajattelua ja luovuutta onneksi tuetaan nyky-yhteiskunnassa.

Mutta mitä ominaisuuksia tarvitaan menestykseen muuttuvassa työelämässä ja kansainvälistyvässä yhteiskunnassa?

Muutos vaatii varmuudella ainakin uudenlaista ajattelua. Sukupolvilta toisille siirtyneet tavat toimia eivät välttämättä enää tuota tulosta nykymaailmassa. Toimintatapoja saa ja pitää kyseenalaistaa. Vaaditaan rohkeutta, ennakkoluulottomuutta, innovatiivisuutta ja yrittäjähenkeä. Epäonnistuakin saa, jos siitä ottaa opikseen.

Nykynuoret ovat kasvaneet teknologisen kehityksen ympäristössä ja ovat avainasemassa tulevaisuuden kilpailukyvyssämme. Perustuen omaan kokemukseeni kolmen lapsen isänä voin todeta, että myös nuorilta voi oppia. Kehittävä dialogi sukupolvien välillä voi avata monia uudenlaisia näkökulmia laajemminkin. Moni yritys onkin ymmärtänyt asian ja valjastanut nuorisoa innovoimaan tuotteitaan. Myös yhteiskunnallisen päätöksenteon tulisi huomioida nykyistä paremmin nuorison näkemyksiä.

Valtaosa nykynuorista on tervehenkisiä, hyväkäytöksisiä ja jälleen kerran edellistä sukupolvea fiksumpia. Vaikka en itsekään koe vielä kuuluvani kategoriaan "takana loistava tulevaisuus", uskon nuorisoomme josta varmasti löytyy uusia talouden kasvuvetureiden rakentajia. 

Moni nuori viettää tulevana viikonloppuna valmistujaisiaan. Toivon, että myös tulevaisuuden Suomessa on kaikilla yhtäläiset mahdollisuudet opiskella. Hyvinvointivaltion tulevaisuus ja kansainvälinen kilpailukyky varmistetaan koulutetuilla tulevaisuuden toivoilla. Onnittelut kaikille opiskeluista valmistuneille ja menestystä!